54. Teden slovenske drame

Vladimir Bartol, Simona Hamer

Nekaj v zraku (Al Araf)

Slovensko stalno gledališče Trst

Na sporedu Tedna slovenske drame

Zasedba

Režiserka: Anđelka Nikolić

Dramaturška svetovalka: Simona Hamer

Kostumografka: Mateja Čibej

Scenografka: Anđelka Nikolić

Avtor glasbe: Igor Zobin

Koreografka: Bojana Robinson

Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž

Oblikovalka maske: Tina Lovrič

Lektor: Martin Vrtačnik

Igrajo

Primož Forte

Nikla Petruška Panizon

Jernej Čampelj

Sara Gorše

Igor Zobin

O uprizoritvi

Družba, ki temelji na moči kapitala, nevroze pred izgubo socialnega statusa, zloraba hierarhičnih odnosov na delovnem mestu, mobing in prekariat so teme uprizoritve Nekaj v zraku, ki je nastala ob 120. obletnici rojstva tržaškega pisatelja Vladimirja Bartola. Dramaturginja Simona Hamer je priredila novelo Zadnje gibalo, ki je zadnje poglavje zbirke Al Araf (1935), v kateri avtor v širokem slogovnem in vsebinskem razponu obravnava vprašanja človeka negotovega časa med svetovnima vojnama.

V zgodbah Bartolove zbirke se prepletajo fantastika, filozofija, psihoanaliza in ljubezen, izbrana novela pa ponuja večplastno branje v kontrastu s skoraj vodvilskim predznakom. Govori o ljubezenskem štirikotniku med podjetnikom, njegovo ženo, tajnico in poslovnim svetovalcem. Obravnavanje navidezno banalnih afer je samo krinka, resnični namena avtorja je razmišljati o višjih silah in močeh, ki vodijo dejanja in življenja vsakega človeka. Nekaj v zraku vpliva na vse izbire in je lahko nevidni, neotipljivi element gospodarske, politične ali družbene narave.

"Lovljenje vetra vseh v male medsebojne igrice in veliko igro ›zadnjega gibala‹ vpetih uspe Nekaj v zraku na humoren, ironičen način naslikati pokvarjeno človekovo plat, gonjo za materialnim in plehkost življenja, ki ne pozna drugega kot lastne koristi in užitek – v isti sapi pa razkriva tudi ozko možnost izbire družbeno šibkejšega." Ana Obreza, Kritika, 25. januarja 2023

Predstava traja 1 uro in 25 minut.

Fotogalerija

Nekaj v zraku (Al Araf) <em>Foto: Luca Quaia</em>
Foto: Luca Quaia
Nekaj v zraku (Al Araf) <em>Foto: Luca Quaia</em>
Foto: Luca Quaia
Nekaj v zraku (Al Araf) <em>Foto: Luca Quaia</em>
Foto: Luca Quaia
Nekaj v zraku (Al Araf) <em>Foto: Luca Quaia</em>
Foto: Luca Quaia

Iskalnik