54. Teden slovenske drame

Okrogla miza, ZDUS

Kje se potika dramatika za otroke in mladino?

Enota Dramske pisateljice in pisatelji ZDUS

Na sporedu Tedna slovenske drame

03.04.2024 ob 16:00 Galerija Stolpa Škrlovec

O dogodku

Ob lanskem Tednu slovenske drame je enota Dramske pisateljice in pisatelji ZDUS v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije organizirala okroglo mizo na temo kritiške refleksije sodobne slovenske dramatike, na letošnji okrogli mizi pa se bomo spraševali o stanju slovenske dramske pisave za otroke in mladino.

Dramatika za otroke in mlade ima velik pomen pri oblikovanju uma in srca naslednje generacije. Ta formativna leta so ključna za kognitivni in čustveni razvoj, kvalitetna pisava, namenjena mlajšemu občinstvu, pa je lahko močno orodje za izobraževanje, razvoj domišljijskega razmišljanja, krepitev empatije in širjenje kolektivne zavesti. Kljub temu se zdi, da je področje slovenske dramatike za otroke in mlade nekoliko izgubljeno, zato tokratna okrogla miza želi pogled usmeriti v trenutne kvalitativne in kvantitativne aspekte, potenciale izobraževanja za takšno pisanje in tiskano ter uprizarjano pozicijo te panoge. Na kakšne načine lahko spodbujamo razvoj tega tipa pisanja?

Te iztočnice bodo središče pogovora, ki ga bo s strokovnjakinjami in strokovnjaki z različnih področij umetniškega snovanja za otroke in mladino vodil dramaturg in kritik Benjamin Zajc. Sogovornice: Martina Peštaj, Saška Rakef, Tajda Lipicer, Flores Oven

Po dogodku bo sledilo neformalno druženje na dramski tržnici, kjer se bomo lahko seznanili z dramskimi novitetami za otroke in mladino ter spoznali slovenske avtorice in avtorje.

Fotogalerija

Kje se potika dramatika za otroke in mladino?

Iskalnik