54. Teden slovenske drame

Četrtek, 15. februar 2024

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika na 54. Tednu slovenske drame

Med 27. marcem in 9. aprilom bo v Prešernovem gledališču in na drugih prizoriščih v Kranju potekal 54. Teden slovenske drame.

V tekmovalnem in spremljevalnem programu se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 14 dogodkov, med njimi tri predstave, namenjene mlademu občinstvu, ekskluzivni festivalski preddogodek, filmska projekcija, koncert, dnevi nominirancev in bralne uprizoritve ter tematski pogovori, poleg teh pa še premiera nove uprizoritve v letošnji sezoni Prešernovega gledališča Kranj. Podelili bomo tudi strokovne nagrade in nagrade Tedna slovenske drame.

Osrednji nagradi Tedna slovenske drame sta nagrada Slavka Gruma in nagrada za mladega dramatika, ki sta namenjeni najboljšim novim dramskim besedilom. Letošnjo, tokrat mednarodno strokovno žirijo za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika sestavljajo Rok Andres (predsedujoči), Miriam Kičiňová in Jakob Ribič. Med vsemi besedili, ki so prispela na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo (24 besedil je prispelo na natečaj za nagrado Slavka Gruma, 9 besedil pa za nagrado za mladega dramatika), je žirija izbrala štiri nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma in tri nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika.

 

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo:

Marko Bratuš, Haris Pašović: Najboljša evropska predstava

Tjaša Mislej: Prva beseda je mama

Daniel Day Škufca: Budnost zimskega jutra

Iza Strehar: Nezakonske matere

 

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika:

Jaka Smerkolj Simoneti: Mimobežnice

Brina Jenček: Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever ЕЛА НАДВОР ДА СЕ ИЗЛУПАМЕ strah me je prevelikih oči in premajhnih medvedov bližamo se končni postaji prosim izstopite pogoltnila sem te in izpljunila rahlo prežvečenega

Tilen Oblak: Čisto pravi deček

 

Člani žirije so v poročilu ob imenovanju nominirancev med drugim zapisali, da je zaznati padec oziroma stagnacijo količine besedil na natečaju, a da slovenska dramatika ne izginja, temveč je v očitnem trenutku sprememb.

"Ena od značilnosti, ki druži veliko količino besedil, je izrazita nedramskost, negledališkost. Besedila prehajajo v druge forme, bližajo se pripovedni prozi, osebnoizpovedni poeziji, vse manj je lastnosti, ki bi jih definirale za dramske, in vse več je t. i. nedramske dramatike. /…/ Dramska besedila, ki smo jih prejeli, so angažirana in izkazujejo posebno občutljivost za probleme sodobnega časa. Avtorji se med drugim ukvarjajo s stanovanjsko problematiko, porastom mikrofašizmov v družbi, podnebno krizo, brezizhodnostjo liberalnega kapitalizma, krizo političnih institucij, predvsem pa z nasiljem, ki ga razumejo večplastno. /…/ Slovenska dramatika ne izginja, je v očitnem trenutku sprememb, iskanju novih jezikov, pogumnejših stališč."

Rok Andres, Miriam Kičiňová in Jakob Ribič

 

Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika oziroma dramatičarko, bo znano na sklepni slovesnosti 54. Tedna slovenske drame, ki bo 9. aprila 2024.

Vabimo vas, da se nam pridružite na prazniku slovenske dramatike.

 

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo

 

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika na 54. Tednu slovenske drame
Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika na 54. Tednu slovenske drame
Marko Bratuš <em>Foto: Peter Uhan</em>
Marko Bratuš Foto: Peter Uhan
Haris Pašović <em>Foto: Primož Korošec</em>
Haris Pašović Foto: Primož Korošec
Tjaša Mislej <em>Foto: Zala Jelenc</em>
Tjaša Mislej Foto: Zala Jelenc
Daniel Day Škufca <em>Foto: Peter Giodani</em>
Daniel Day Škufca Foto: Peter Giodani
Iza Strehar <em>Foto: Osebni arhiv</em>
Iza Strehar Foto: Osebni arhiv
Jaka Smerkolj Simoneti <em>Foto: Lucija Rosc</em>
Jaka Smerkolj Simoneti Foto: Lucija Rosc
Brina Jenček <em>Foto: Osebni arhiv</em>
Brina Jenček Foto: Osebni arhiv
Tilen Oblak <em>Foto: Osebni arhiv</em>
Tilen Oblak Foto: Osebni arhiv

Iskalnik