54. Teden slovenske drame

Sreda, 20. marec 2024

Začel se bo 54. Teden slovenske drame

Na svetovni dan gledališča, 27. marca 2024, se bo začel 54. Teden slovenske drame. Slovesnemu odprtju bo sledila premiera gledališke črtice Boj na požiralniku.

Začel se bo 54. Teden slovenske drame Začel se bo 54. Teden slovenske drame <em>Foto: Maša Pirc</em>
Foto: Maša Pirc
Začel se bo 54. Teden slovenske drame <em>Foto: Maša Pirc</em>
Foto: Maša Pirc
Začel se bo 54. Teden slovenske drame Boj na požiralniku <em>Foto: Nada Žgank</em>
Boj na požiralniku Foto: Nada Žgank
Boj na požiralniku <em>Foto: Nada Žgank</em>
Boj na požiralniku Foto: Nada Žgank

Do 9. aprila si bodo obiskovalke in obiskovalci v tekmovalnem in spremljevalnem festivalskem programu, ki ju je oblikovala selektorica Alja Predan, lahko ogledali dvanajst vrhunskih predstav. Predstave so nastajale na odrih številnih slovenskih gledališč, ena med njimi je bila po slovenski dramski predlogi ustvarjena v Celovcu. Selektorica festivala je v program uvrstila tudi tri predstave za mlade ter ekskluzivni preddogodek, ki so si ga gledalke in gledalci že lahko ogledali na skupnem izletu Tedna slovenske drame v Residenztheatru v Münchnu.

"Uprizoritve na letošnjem festivalu so v smislu avtorstva večinoma plod kolektivnega avtorstva, tematsko se neposredno ali posredno dotikajo druge svetovne vojne, njihova izpovedna, estetska in idejna dimenzija pa neizpodbitno pričajo o izjemni zrelosti najmlajše in zgodnje srednje generacije avtoric_jev in režiserk_jev, ki sta z velikim zamahom prevzeli ›vajeti‹ tradicionalno izvrstnega slovenskega gledališča." Alja Predan, selektorica 54. Tedna slovenske drame

Festival bomo začeli s slovesno podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in premierno uprizoritvijo gledališke črtice Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca z naslovom Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija.

"Ponosen sem, da festival iz leta v leto raste in se razvija. Letošnja edicija Tedna slovenske drame bo v mesto spet pripeljala odlične predstave, vrhunske ustvarjalke in ustvarjalce ter prodorne razprave. V Kranju je doma – dobra drama!" Jure Novak, direktor in umetniški vodja Prešernovega gledališča Kranj

Poleg osrednjega tekmovalnega in spremljevalnega programa Teden slovenske drame ponuja izjemno bogat dodatni program. Delovna skupina ZDUS-a in Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev je na podlagi rezultatov ankete o spolnem nadlegovanju oblikovala certifikat Iskra, ki delodajalcem in drugim deležnikom omogoča potrditev zaveze k ničelni toleranci do spolnega nadlegovanja in nasilja. Certifikat Iskra bo javnosti prvič predstavljen na Tednu slovenske drame.

V sodelovanju z ZDUS pripravljamo tudi okroglo mizo z naslovom Kje se potika dramatika za otroke in mladino?, na kateri bomo razpravljali o slovenski dramski pisavi za otroke in mladino ter o možnosti učinkovitejšega spodbujanja njenega potenciala.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (UL AGRFT) bo letos že tradicionalno predstavila bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov dramaturgije in gledališke režije, v sodelovanju z AGRFT in Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) pa organiziramo dneva nominirancev: Dan nominirancev za mladega dramatika in Dan nominirancev za nagrado Slavka Gruma. Branje nominiranih dramskih besedil bo pospremljeno z dramaturškimi uvidi v posamezna dela in pogovori z nominiranci.

Z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) se bomo v pogovoru z naslovom Kdo se boji dramatike? posvetili stanju slovenske dramatike ter ključnim kriterijem za prepoznavo njene kvalitete, uprizorljivosti in nenazadnje tudi prihodnosti. Na okrogli mizi z naslovom Hiša za goste: Sol zemlje, ki jo pripravljamo v sodelovanju s slovenskim centrom ITI, pa bomo slišali zgodbe in izkušnje delovanja umetnic in umetnikov v kontekstu aktualnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Napovedujemo tudi televizijsko trilogijo Ljudožerci po dramski predlogi Gregorja Strniše, ki so jo ustvarili študentje, mentorji in gostje na AGRFT v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in RTV Slovenija. Projekciji bo sledil koncert duhovitih in dinamičnih "freestyle raperjev" – UM in KUNA Freestyle show.

"Pripravili smo zares prekipevajoč in raznolik dodatni program s posebno pozornostjo na vključevanju mlajših ustvarjalcev in razvoju dramske ustvarjalnosti ter mednarodnega sodelovanja – letošnja izvedba je tako zaokroženo zasnovana od vsebin za mlajša občinstva, delavniških izpopolnjevanj in strokovnih srečanj do koncertnega druženja." Rok Bozovičar, pomočnik direktorja Prešernovega gledališča Kranj

Lani smo se priključili projektu Dvocikel, ki ga pripravljamo v sodelovanju z zavodom Carnica. Na ogled bo Fundus, raziskava zvočnega gledališča, ki vključuje avtorske glasbene materiale rezidenčnih umetnikov, ki so nastajali med procesom vaj za gledališke predstave, a niso bili nikdar vključeni v končno izvedbo.

Na Tednu slovenske drame predstavljamo štiri razstave: razstavo Fragmenti ljubezni, fragmenti v času, ki je nastala v sodelovanju s SLOGI in Turizmom Ljubljana, razstavo The Freedom Theatre – podobe svobode, nastalo v sodelovanju z The Freedom Theatre (Palestina) in Gorenjskim muzejem, in razstavi Promenada zmagovalnih predstav TSD ter Uprizoritve 54. Tedna slovenske drame. Ob festivalskem programu pa potekajo tudi tri delavnice: Misli mojih besed, delavnica razvijanja dramskega besedila, mednarodna prevajalska delavnica Imeti svoje besede – in jih deliti ter kritiška delavnica Več gledališke kritike, prosim!.

Na zadnji dan festivala, 9. aprila, bo sklepna slovesnost, na kateri bomo izvedeli, kdo bo prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo in kdo nagrado za mladega dramatika oz. dramatičarko. Za nagradi je bilo nominiranih sedem dramskih besedil.

"Strokovna žirija, to pot mednarodnega značaja, je ob branju spoznavala svetove, imaginarije in stališča najrazličnejših predpostavk. Opažamo, da se količina besedil na natečaju postopno zmanjšuje ali da njihovo število stagnira. Letos smo brali skoraj zaskrbljujoče malo besedil.

A vendar: slovenska dramatika ne izginja, je v očitnem trenutku sprememb, iskanju novih jezikov, pogumnejših stališč.

Osrednja značilnost vseh besedil in predvsem nominiranih avtoric in avtorjev je njihova mladost. Mladi val, ki je preplavil letošnji natečaj, si želi drugačnih, bolj odprtih form; spodbujajo, iščejo nove gledališke jezike za nove načine uprizarjanja. Močan estetski in vsebinski moment je postdigitalni svet, ki bistveno določa našo civilizacijo, prepoznavamo ga tudi v spremenjenih načinih komunikacije, pri kateri digitalne logike ali rešitve prevzemajo osrednji način sporazumevanja. Avtobiografsko (tudi: prvoosebno) je vedno predvsem v občutljivosti za probleme sodobnega časa.

Vsa nominirana besedila so izredne kvalitete, imajo močne avtorske glasove, obravnavajo različne družbene in osebne teme, vstopajo v dialog in imajo močan odrski potencial." Rok Andres, predsednik žirije za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika

Na sklepni slovesnosti bomo podelili še pet nagrad 54. Tedna slovenske drame in tudi strokovni nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov.

Katalog 54. Tedna slovenske drame je dostopen v zavihku KATALOG.

 

Vabimo vas, da nas obiščete ob prazniku slovenske dramatike.

 

...

Vabljeni k ogledu tekmovalnega, spremljevalnega in dodatnega programa, programa za mlade ter celotnega sporeda.

SPORED 54. TEDNA SLOVENSKE DRAME

TEKMOVALNI PROGRAM

SPREMLJEVALNI PROGRAM

ZA MLADE

DODATNI PROGRAM


Iskalnik