54. Teden slovenske drame

Četrtek, 18. januar 2024

WORDS BEYOND – TRANSLATING BORDERS 2024: padci

Mednarodni natečaj in nagrada za nove drame in prevod

WORDS BEYOND – TRANSLATING BORDERS 2024: padci
"Kar nas rešuje, kar nam daje občutek časa, je to, da smo pritlikavci, ki hodijo na plečih velikanov. Velikani so naše zgodbe, zaporedni in protislovni obrazi, ki smo jih imeli v preteklosti, (...) Z njihovih visokih ramen lahko vidimo malo več in malo dlje. (...) z njihovo pomočjo lahko presežemo spomin in pozabo."
Barbara Spinelli

 

Teatro degli Sterpi v sodelovanju z ustanovami, kot so Hangar Teatri, Bottega Errante Edizioni, UniT Graz/Retzhofer Dramapreis, Prešernovo gledališče Kranj, Dramma Italiano z Reke in Centro Universitario Teatrale, objavlja nov natečaj WORDS BEYOND – TRANSLATING BORDERS z namenom širjenja sodobne dramatike in prevajanja.

Tema letošnjega natečaja so padci. Navdih je 20. stoletje in prostor, ki je bil priča številnim pomembnim dogodkom tega časa, za katere so značilne skrajnosti: dveh svetovnih vojn, hladne vojne, železne zavese, migracij. Iz teh uničenj in ponovnih sestavljanj izhaja naša sedanjost. V širšem smislu so padci vsi tisti trenutki – od velike kolektivne zgodovine do osebnih zgodb –, iz katerih ponovno vstanemo drugačni kot prej. Iščemo zgodbe, ki govorijo o teh padcih, se z njimi soočajo in presežejo.

Žirija bo zmagovalna besedila ocenjevala v štirih kategorijah: besedila v italijanskem, hrvaškem, slovenskem in nemškem jeziku. Zmagovalci bodo prejeli denarno nagrado, odlomki njihovih besedil pa bodo prebrani na podelitvi, ki bo jeseni 2024 v Hangar Teatri v Trstu, na festivalu, posvečenem sodobni dramatiki. Poleg tega bo za zmagovalce v hrvaškem, slovenskem in nemškem jeziku na voljo brezplačen prevod besedil v italijanščino, besedila vseh kategorij pa bodo objavljena v zbirki založbe Bottega Errante Edizioni.

Več informacij o natečaju lahko najdete v spodnjem dokumentu in na spletni strani Hangar Teatri

Prijavite se lahko prek spletnega obrazca ali na spletni strani Hangar Teatri. Rok za prijavo je 25. februar 2024.


 


Iskalnik