53. Teden slovenske drame

Torek, 14. februar 2023

Selektorica tekmovalnega in spremljevalnega programa 54. Tedna slovenske drame je Alja Predan

Selektorica tekmovalnega in spremljevalnega programa 54. Tedna slovenske drame je Alja Predan <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc

Direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak je v soglasju s strokovnim svetom gledališča imenoval selektorico tekmovalnega in spremljevalnega programa 54. Tedna slovenske drame. Selektorica je dramaturginja Alja Predan. Novo obdobje izbora se je začelo 1. januarja 2023 in se bo zaključilo 31. decembra 2023.

Alja Predan, dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja, je bila med drugim umetniška vodja PDG v Novi Gorici, dramaturginja v MGL in SLG Celje, vodja gledališko-plesnega programa v Cankarjevem domu, od 2009 do 2017 pa je vodila Festival Borštnikovo srečanje. Bila je urednica Knjižnice MGL (izdala je trideset knjig s področja teorije in zgodovine drame in gledališča) ter ustanoviteljica in urednica zbirke Sodobna evropska drama.

Kot dramaturginja je sodelovala pri več kot petdesetih uprizoritvah v vseh slovenskih gledališčih in tudi v tujini. Prevedla je okrog šestdeset dram iz sodobne britanske, ameriške, srbske, hrvaške in poljske dramatike. Bila je članica oziroma predsednica številnih žirij na domačih in mednarodnih gledaliških festivalih, tudi na festivalu Nova drama v Bratislavi, Sterijevem pozorju v Novem Sadu, Bitefu v Beogradu, Marulićevih dnevih v Splitu, festivalu Božanska komedija v Krakovu in BE Festivalu v Birminghamu. Bila je tudi selektorica festivala Teden slovenske drame v Kranju, kuratorka slovenskega fokusa na 7. festivalu sodobne drame v Budimpešti in slovenskega fokusa na 6. festivalu sodobne drame v Bratislavi.

Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugimi Grün-Filipičevo priznanje, veliki bršljanov venec, Glazerjevo listino ter nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo.


Iskalnik