54. Teden slovenske drame

Četrtek, 22. februar 2024

Kritiška delavnica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije

Vabilo k prijavi na kritiško delavnico, ki jo bosta vodila kritik in teoretik Rok Vevar ter kritičarka Petra Vidali.

Kritiška delavnica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije Petra Vidali <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Petra Vidali Foto: Damjan Švarc
Rok Vevar <em>Foto: Urša Rahne</em>
Rok Vevar Foto: Urša Rahne

Delavnica bo potekala v dveh delih.

I. ROK VEVAR: UVOD V KRITIKO SCENSKIH UMETNOSTI

(26. marec, 15.00–18.00, Začasni slovenski plesni arhiv, MSUM, Ljubljana)

V Uvodu v kritiko scenskih umetnosti bodo slušatelji z mentorjem Rokom Vevarjem obravnavali nekaj temeljnih kontekstualnih in tekstualnih vprašanj kritiške prakse. Kakšno je razmerje med posameznim kritiškim tekstom, konstelacijo medijske krajine in sistemom scenskih umetnosti ter kako se ta razmerja sčasoma spreminjajo? Kako razumeti kritiko scenskih umetnosti v javni sferi in kdaj je javna sfera delujoča? Kako se funkcije kritiškega pisanja spreminjajo skozi čas? Kaj lahko rečemo o žanrih in stilih kritiškega pisanja? Kaj se da reči o elementih dnevne kritike? Kaj se da reči o besedilnih žanrih kritike in zakaj so v različnih zgodovinskih obdobjih različno smiselni? Kaj je kritiški kodeks Mednarodnega združenja gledaliških kritikov, kaj bi lahko bil zasebni kritiški kredo, zakaj si ga je smiselno ustvariti in ga nenehno preverjati? Kaj so zasebne kritikove naloge? Premišljevali bomo tudi, zakaj je koristno, da se kritik kontinuirano sooča s scenskimi deli z ničto stopnjo znakovnosti.

 

II. PETRA VIDALI: FESTIVALSKA KRITIŠKA DELAVNICA

(4.–8. april, TSD, Kranj)

Festivalska kritiška delavnica pod mentorstvom uveljavljene kritičarke Petre Vidali bo temeljila na spremljanju predstav na festivalu ter na njihovi refleksiji, kritični analizi in pisanju različnih oblik kritiških zapisov.

 

Na delavnici so štiri prosta mesta, za več informacij in prijavo pišite na dgkts.info@gmail.com in rok.bozovicar@pgk.si. Prijave zbiramo do 15. marca 2024.

Za nastanitev v Kranju bo poskrbljeno, prijavite se le, če se delavnice lahko udeležite v celoti.

 

Petra Vidali (1968) je kritičarka, publicistka in urednica.

Študirala je na Filozofski fakulteti (UL), je diplomirana literarna komparativistka in sociologinja kulture. Med študijem je kritiške in uredniške izkušnje pridobivala pri študentskem oz. akademskem časopisu Katedra. Po diplomi je sodelovala pri različnih strokovnih revijah in bila članica uredniškega odbora revije Literatura. Ob zaposlitvi na dnevniku Večer (od leta 1999) sta (p)ostali njeni primarni področji literatura in gledališče, od leta 2009 je urednica kulturne redakcije. Bila je članica žirij za literarne nagrade (večernica, Rožančeva nagrada, Veronikina nagrada, Prešernov sklad) in gledališke nagrade (Festival Borštnikovo srečanje, Festival komornega gledališča, Bienale lutkovnih ustvarjalcev) ter članica Upravnega odbora Prešernovega sklada. V sezonah 2015/2016 in 2016/2017 je bila selektorica Festivala Borštnikovo srečanje. Prejela je Stritarjevo nagrado za literarno kritiko (1999), Glazerjevo listino za gledališko in literarno kritiško delo (2004) ter priznanje Vladimirja Kralja za gledališko kritiko (2022). V desetletju 2004–2014 je pri založbi Litera zasnovala in urejala zbirko sodobne prevodne proze Babilon, med letoma 2010 in 2014 pa tudi zbirko Nova znamenja. Je avtorica spremnih besed k prevodnim, predvsem pa izvirnim sodobnim proznim delom.

 

Rok Vevar (1973) je kritik, publicist, teoretik, arhivar, zgodovinar.

Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti (UL), študiral pa je tudi gledališko režijo na AGRFT. Rok Vevar je publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa. Kot publicist je doslej objavljal v vrsti domačih dnevnih časopisov ter v nekaterih domačih in tujih strokovnih periodičnih publikacijah s področja scenskih umetnosti in literature. Je avtor knjige Rok za oddajo: izbor kritik in člankov (Litera, 2011). Leta 2011 je v svojem stanovanju ustanovil Začasni slovenski plesni arhiv, ki je bil leta 2018 prenesen v varovanje v 1. nadstropje Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, kjer Rok Vevar uprizarja živi arhiv v trajanju. Je aktiven član balkanske plesne mreže Nomad Dance Academy, v kateri je iniciiral projekt regijskega arhiviranja koreografskih praks v programu Nomad Dance Institut.


Iskalnik