54. Teden slovenske drame

Nedelja, 24. marec 2024

Gledališče je živa umetnost

Nagovor direktorja Prešernovega gledališča Kranj Jureta Novaka

Jure Novak, direktor Prešernovega gledališča Kranj <em>Foto: Mediaspeed</em>
Jure Novak, direktor Prešernovega gledališča Kranj Foto: Mediaspeed

Gledališče je umetnost, ki je del živega družbenega tkiva in prepleta in se razrašča v vse pore družabnega, kulturnega in političnega življenja skupnosti. Odziva se na gibanja in spremembe v družbah in take spremembe tudi tvori, spodbuja, razpira. Dobro gledališče je vedno deloma odsev današnjosti, deloma pa projekcija v prihodnost, deloma konstruktivna kritika, deloma optimistična utopija. 

Člani žirije, ki so brali prispela besedila, ter selektorica, ki si je ogledovala predstave, so prišli do podobnih zaključkov: gledališče se spreminja. Dramatika ni več, kar je bila pred desetletjem, in predstave, ki nastajajo na podlagi te dramatike ali vzporedno z njo, niso več, kar so bile. A to samo pomeni, da je slovensko gledališče živa umetnost in da je slovenska dramatika živa dramatika. 

Ponosen sem, da je prav Teden slovenske drame tista priložnost, ko se naš pogled zbistri in osredotoči, ko lahko analiziramo stanje najboljšega, najprodornejšega in najbolj svežega v slovenskem gledališkem prostoru.  

In že zdaj si upam trditi, da je to stanje dobro. Kaj dobro, odlično! 

Veselim se prav vseh festivalskih predstav, tistih, ki sem jih že videl, in tistih, ki jih šele bom. Veselim se druženj in srečevanj z nominirankami in nominiranci. Veselim se živega in živahnega festivalskega dogajanja, občutka, ki ga festival prinese v mesto, in festivalskih priznanj, ki jih vsako leto izkažemo najboljšim med odličnimi. 

Veselim se strokovnih dogodkov in razstav, veselim posebne pozornosti, ki jo letos namenjamo mladim obiskovalcem, veselim, da bomo znova polnili in odkrivali kotičke mesta, kjer kot festival še nismo bili. Veselim se naših mednarodnih gostov in povezav in domačih stikov, ki jih na festivalu vsako leto obudimo in poglobimo. 

Predvsem pa se veselim, da bo v Kranju znova in še vedno doma dobra, sveža in živa gledališka umetnost. Živa – drama! 

 

Jure Novak,

direktor Prešernovega gledališča Kranj


Iskalnik