54. Teden slovenske drame

Ponedeljek, 22. januar 2024

Delavnica »Misli mojih besed«

Vabilo k prijavi na delavnico razvijanja dramskega besedila na 54. Tednu slovenske drame

Nina Kuclar Stiković <em>Foto: Osebni arhiv</em>
Nina Kuclar Stiković Foto: Osebni arhiv

Delavnica "Misli mojih besed" pod mentorstvom Nine Kuclar Stiković je namenjena avtoricam in avtorjem, ki se želijo izpopolniti v veščini dramskega pisanja. Na delavnici bo v središču misel dramskega besedila – kaj želim kot avtorica oziroma avtor s svojim delom sporočiti in katero idejo predstavljajo moje besede.

Avtorice in avtorje vabimo, da se na delavnico prijavijo z dramskim besedilom, ki ga že razvijajo, ali pa s konceptom za bodoče dramsko besedilo (predstavitev koncepta naj ne bo daljša od 8000 znakov).

Vabimo vas, da svoja besedila do 19. februarja 2024 pošljete na rok.bozovicar@pgk.si. Na tem e-naslovu dobite tudi več informacij o delavnici in prijavi nanjo.

Na delavnici so štiri prosta mesta, prijavljene kandidate oziroma kandidatke pa bomo o izboru obvestili po e-pošti do 1. marca. Delavnica bo potekala med 25. in 29. marcem 2024 (25.–26. v Ljubljani, 27.–29. v Kranju, za nastanitev v Kranju bo poskrbljeno), prijavite se le, če se petdnevne delavnice lahko udeležite v celoti. K prijavi poleg dramskega besedila ali koncepta zanj dodajte tudi kratek življenjepis.

Organizatorja: PGK in KUD Krik

Nina Kuclar Stiković je leta 2019 diplomirala iz dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, od takrat deluje kot dramaturginja in dramatičarka v slovenskem gledališču. Do zdaj je bilo predstavljenih oziroma objavljenih šest njenih izvirnih dramskih besedil, tako kratkih dram kot celovečernih del, v katerih združuje tradicionalni dramski dialog s sproščenim, svobodnim slogom. V svojih besedilih pogosto tematizira probleme svoje generacije. Leta 2021 je bilo v Drami SNG Maribor uprizorjeno njeno dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače, za katero je na 51. Tednu slovenske drame prejela nagrado za mlado dramatičarko. To besedilo je bilo izbrano za maturitetno branje na umetniških gimnazijah na maturi leta 2023 pri predmetu Zgodovina in teorija gledališča in filma. Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in dijaki Umetniške gimnazije Ljubljana so besedilo tudi uprizorili, ljubljanska uprizoritev pa je bila leta 2023 uvrščena na festival Transgeneracije.

Aprila 2023 je bilo v Gledališču Glej krstno uprizorjeno njeno drugo celovečerno dramsko besedilo deklici, ki je bilo na 53. Tednu slovenske drame nominirano za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, uprizoritev pa je bila uvrščena v spremljevalni program 54. Tedna slovenske drame. Kot avtorica dramatizacije romana Elene Ferrante Zlagano življenje odraslih in kot dramaturginja se je v letošnji sezoni predstavila v Beograjskem dramskem gledališču, jeseni 2023 pa je bila mentorica na dramski delavnici Mladi vzkrik v produkciji KUD Krik in Mladih zmajev.


Iskalnik