54. Teden slovenske drame

Po motivih življenja in dela Karla Destovnika – Kajuha

Juriš

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Na sporedu Tedna slovenske drame

Zasedba

Avtorja koncepta: Živa Bizovičar, Nik Žnidaršič

Režiserka: Živa Bizovičar

Dramaturg: Nik Žnidaršič

Scenografka: Nika Curk

Kostumografka: Nina Čehovin

Avtor glasbe: Luka Ipavec

Oblikovalec svetlobe: Bor Ravbar

Lektorica: Živa Čebulj

Svetovalki za govor iz okolice Cerknice: Ljoba Jenče, Ana Ule

Šepetalka: Simona Krošl

Igrajo

Jagoda

Damjan M. Trbovc

Lovro Zafred

Mojka Končar k. g.

Miranda Trnjanin k. g.

Mario Dragojević k. g.

O uprizoritvi

Leto 2023, ki sovpada z 79. obletnico pesnikove smrti, je bilo razglašeno za leto pesnika Karla Destovnika – Kajuha (1922–1944). Kot edini slovenski kulturnik je bil julija 1953 razglašen za narodnega heroja.

Zgodb nikoli ne moremo brati (ali tega vsaj ne bi smeli početi) izolirano, temveč vselej prepleteno s pripovedmi o drugih ljudeh, katerih življenja so se z njihovimi križala ali pa so se vsaj močno približala življenju, ki nas zanima. To velja tudi za življenja med drugo svetovno vojno. Kajuhovo življenje se je z mnogimi življenji križalo, mnogo življenj je šlo mimo njegovega, še več pa sta se jih dotaknili njegova zgodba s prehitrim koncem in njegova poezija. Pred Kajuhom je namreč obstajal tudi Karli, Korlek, sin, brat, sošolec, ljubimec, prijatelj, ki se je rodil v Šoštanju in umrl na skoraj istem kraju, le nekaj ur hoda stran ga je umoril nemški vojak slovenskega rodu. V vojni brat mori brata, tega bratomorstva pa kljub želeni spravi nikakor ne moremo preseči.

Predstava z oživitvijo dogodkov preteklosti išče smisel v sedanjosti, Karlijevo zgodbo pa gradi hkrati z zgodbo nekega Mladeniča, ki se je izgubil v vrtincu vojne in ostal ujet v njem. Ta Mladenič bi lahko postal pomemben, a mu je zgodovina to preprečila – zgodovino pa vselej pišejo zmagovalci. O generaciji, ki se je zavestno spremenila iz naivne mladine v glas upora.

"Juriš ni le dramaturško zaokrožen artefakt časa, temveč z ideologijami nezaznamovano jasno stališče mladih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki je dragoceno zaradi napovedi (tako družbenega kot umetniškoizraznega) svežega piša – in zaradi katerega se (spet) zdi, da je uprizarjati vojno tudi danes pomenljiva nujnost." Kaja Novosel, Kritika, 17. oktobra 2023

 

Predstava traja 2 uri in 15 minut.

 

Video

Fotogalerija

Juriš <em>Foto: Jaka Babnik</em>
Foto: Jaka Babnik
Juriš <em>Foto: Jaka Babnik</em>
Foto: Jaka Babnik
Juriš <em>Foto: Jaka Babnik</em>
Foto: Jaka Babnik
Juriš <em>Foto: Jaka Babnik</em>
Foto: Jaka Babnik
Juriš <em>Foto: Jaka Babnik</em>
Foto: Jaka Babnik

Iskalnik