54. Teden slovenske drame

Nina Kuclar Stiković

deklici

Gledališče Glej, UL AGRFT

Na sporedu Tedna slovenske drame

06.04.2024 ob 18:00 Stolp Škrlovec

Zasedba

Režiser: Bor Ravbar

Dramaturginja: Nina Kuclar Stiković

Oblikovalka prostora: Živa Brglez

Oblikovalec svetlobe: Domen Lušin

Lektorica: dr. Nina Žavbi

Igrajo

Suzana Krevh

Mina Švajger

O uprizoritvi

Predstava deklici je krstna uprizoritev besedila dramatičarke Nine Kuclar Stiković, ki na oder postavi dve vzporedni zgodbi: Andersenovo pravljico Deklica z vžigalicami in avtobiografsko izpoved o dolgotrajnem postopku pridobitve statusa samozaposlene v kulturi in pravice za plačilo prispevkov za socialno varnost med letoma 2020 in 2022. Dramsko besedilo, nominirano za nagrado Slavka Gruma na 53. Tednu slovenske drame, spremlja mladi ženski, vpeti v prekarna produkcijska razmerja, v katerih doživljata oblastniško nasilje s pozicije avtoritarnega oblastnika oziroma očeta. Čeprav sta njuni podrejeni poziciji sorodni, se z njima soočata na povsem drugačen način, saj besedilo in predstava tematizirata tudi spremembo v oblikah upora, ki se je zgodila med dogajalnim časom Andersenove Deklice in dogajalnim časom avtobiografske izpovedi.

V utemeljitvi nominacije je strokovna žirija za nagrado Slavka Gruma zapisala: "Besedilo kaže na to, da je v spolni in razredni identiteti tistih, ki so žrtve tako prekarnih eksistenčnih pogojev bivanja kot dominantnih struktur oblasti, določena kontinuiteta, da pa je ta kontinuiteta danes nekoliko modificirana in da morajo biti verjetno zato tudi oblike upora […] danes drugačne."

Če je v času Andersenove pravljice še zaznati možnost upora z denimo ljudsko vstajo in prevratom, si danes takšnega upora sploh ne znamo več zamisliti. Enako si tudi ne znamo več zamisliti oblasti, ki bi odkrito uporabljala fizično nasilje za dosego svojih ciljev, saj se zdi, "da danes oblast še učinkoviteje kot z represivnimi sredstvi svojo voljo udejanja s strukturnim in sistemskim nasiljem ideoloških aparatov, če je potrebno, tudi s kršenjem ali vsaj arbitrarnim izigravanjem zakonskih postopkov". Kaj je danes legitimno sredstvo upora? Je napisati dramsko besedilo po lastni izkušnji z neusmiljenim uradniškim aparatom, ki je povrh vsega ideološko povsem zaslepljen, upor?

"Zgodba dramatičarke in dramaturginje na začetku karierne poti, za katero je velik stres epidemija, ki njeno področje dela povsem ohromi, in seveda boj z birokratskim strojem, ki deluje tako, da jo – namerno? – pomendra, je predstavljena z lepim stopnjevanjem, tako na nivoju razvoja lika kot na nivoju razvoja dogodkov, kot tudi na atmosferski ravni in ravni ritma predstave." Anja Radaljac, Delo, 20. aprila 2023

Predstava traja 1 uro in 15 minut.

Fotogalerija

deklici <em>Foto: Marijo Zupanov</em>
Foto: Marijo Zupanov
deklici <em>Foto: Marijo Zupanov</em>
Foto: Marijo Zupanov
deklici <em>Foto: Marijo Zupanov</em>
Foto: Marijo Zupanov
deklici <em>Foto: Marijo Zupanov</em>
Foto: Marijo Zupanov

Iskalnik