53. Teden slovenske drame

Okrogla miza

Več kritike, prosim

DGKTS, portal Kritika, DPP ZDUS

Na sporedu Tedna slovenske drame

28.03.2023 ob 17:00 Layerjeva hiša

O dogodku

Idejna zasnova: Jera Ivanc

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije že več let opozarja na vztrajno krčenje prostora, namenjenega kritiškim odzivom in refleksiji sodobnih uprizoritvenih umetnosti, posledice krčenja pa čuti tudi sodobna slovenska dramatika. Ne le da je konstruktivna in kontinuirana kritika nujna za razvoj tako posameznih dramskih/kritiških pisav kot dramatike/kritike per se, temveč tudi za uspešno pridobivanje štipendij, subvencij, statusa samozaposlenega pri kulturnem ministrstvu ipd.

Ob robu Tedna slovenske drame se bomo zato pogovarjali o prisotnosti slovenske drame v javnem diskurzu. Evelin Bizjak bo predstavila potek in izsledke ankete o delovnih pogojih in navadah slovenskih gledaliških kritikov_čark. Benjamin Zajc bo pregledal medijske odzive v zadnjih desetih letih ter se osredotočil na kritiško branje in gledanje praizvedb sodobne slovenske dramatike. Tajda Lipicer bo predstavila stanje v Nemčiji. Z njimi ter številnimi drugimi gosti in gostjami iz vrst kulturnih urednikov, kritičark, novinarjev in teatrologov se bo pogovarjala Jera Ivanc.

Evelin Bizjak (1992) je diplomirana komparativistka in študentka magistrskega programa dramaturgija in scenske umetnosti. Ukvarja se s praktično dramaturgijo, dramskim pisanjem, teorijo in kritiško refleksijo gledališča. Benjamin Zajc (1997) je magister dramaturgije, zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Deluje kot praktični dramaturg, performer, dramatik in kritik. Tajda Lipicer (2000) je absolventka programa dramaturgija in scenske umetnosti. Deluje na področjih uprizoritvene dramaturgije, scenaristike, radia in gledališke kritike. 


Iskalnik