53. Teden slovenske drame

Torek, 21. marec 2023

Začel se bo 53. Teden slovenske drame

Na svetovni dan gledališča, 27. marca 2023, se bo začel 53. Teden slovenske drame (TSD). Slovesnemu odprtju bo sledila premiera predstave Deževen dan v Gurlitschu.

Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame Začel se bo 53. Teden slovenske drame

Do 7. aprila si bodo obiskovalke in obiskovalci v tekmovalnem in spremljevalnem festivalskem programu, ki ju je oblikoval selektor Rok Bozovičar, lahko ogledali dvanajst vrhunskih predstav. Nastajale so na odrih različnih slovenskih gledališč, ena med njimi pa je bila po slovenski dramski predlogi ustvarjena v Zagrebu.

"Predstave letošnjega Tedna slovenske drame so uprizoritveno izredno raznolike, njihova skupna točka je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi gledališkimi prijemi, s katerimi stimulirajo gledalsko senzibilnost, spremljevalni program pa TSD-ju dodaja žanrsko in tematsko razgibanost."
Rok Bozovičar, selektor 53. Tedna slovenske drame in pomočnik direktorja Prešernovega gledališča

"Ponosen sem, da nam je letos uspelo prav vse predstave festivala umestiti na kranjske lokacije. Kranj in Gorenjska sta festivalski program tudi letos odlično sprejela in kar nekaj predstav je že razprodanih. Program je izjemno bogat, letos pa se še posebej ponašamo z odzivom gostov iz tujine: kar 25 gledaliških strokovnjakov iz evropskih držav bo letos obiskalo Teden slovenske drame, si ogledalo predstave in se udeležilo strokovnega programa."
Jure Novak, direktor in umetniški vodja Prešernovega gledališča

Festival bomo začeli s slovesno podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in premierno uprizoritvijo drame Milana Ramšaka Markovića Deževen dan v Gurlitschu v režiji Sebastijana Horvata.

Poleg osrednjega tekmovalnega in spremljevalnega programa Teden slovenske drame ponuja izjemno bogat dodatni program. V sodelovanju z ZDUS pripravljamo okroglo mizo Več kritike, prosim, na kateri bomo razpravljali o refleksiji sodobne uprizoritvene umetnosti in prisotnosti slovenske dramatike v javnem diskurzu.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo predstavila bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov dramaturgije in gledališke režije, v sodelovanju z AGRFT in Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) pa organiziramo dneva nominirancev: Dan nominirancev za mladega dramatika in Dan nominirancev za nagrado Slavka Gruma. Branje nominiranih dramskih besedil bo pospremljeno z dramaturškimi uvidi v posamezna dela in pogovori z nominiranci.

Z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) se bomo v pogovoru z naslovom Umetna kri, a prave solze posvetili perečemu vprašanju o oblikah nasilja v procesih snovanja umetnosti. Na okrogli mizi z naslovom Glas nove Belorusije, ki jo pripravljamo v sodelovanju s slovenskim centrom ITI, pa se bomo o sodobni beloruski umetnosti pogovarjali z umetnicami in umetniki, ki so bili prisiljeni oditi v tujino, a nadaljujejo svoje ustvarjanje.

Umetnica Lea Kukovičič, ki v koprodukciji med Prešernovim gledališčem in ljubljanskim zavodom Bunker pripravlja trilogijo Ko moški jočejo, se bo na Tednu slovenske drame predstavila z drugim delom trilogije – živo skulpturo Zadnji Hamlet, predigra.

Napovedujemo tudi program za mlade ̶ predstavo Skrivno društvo KRVZ ki je bila ustvarjena po odlični knjižni predlogi avtorice Simone Semenič, ter dva koncerta, in sicer Dama slanih oči Tine Resman in koncert bratov Krajnčan.

Pomembna novost letošnjega Tedna slovenske drame je srečanje za razvoj projekta Dramatike malih evropskih jezikov. Pri projektu bomo s ključnimi sorodnimi deležniki z manjših jezikovnih območij na podlagi skupnih izzivov oblikovali strategije za promocijo, izmenjave, podporo in razvoj lokalnih dramatik. Projekt nastaja pri mreži European Theatre Convention, katere član je tudi Prešernovo gledališče.

Priključujemo se tudi projektu Dvocikel, ki se letos posveča mejnim glasbenim izrazom. V sodelovanju z zavodom Carnica bomo 3. aprila objavili poziv za glasbene izvajalce in avtorje besedila, da bi ustvarili novo celovečerno glasbeno-gledališko odrsko delo, ki bo predstavljeno na Tednu slovenske drame leta 2024.

Na zadnji dan festivala, 7. aprila, vas vabimo na sklepno slovesnost, na kateri bomo izvedeli, kdo bo prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo, nagrado za mladega dramatika oz. dramatičarko in kdo Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v dramaturgiji. Podelili pa bomo še pet nagrad 53. Tedna slovenske drame.

 

Vabljeni k ogledu tekmovalnega, spremljevalnega in dodatnega programa ter celotnega sporeda.

SPORED 53. TEDNA SLOVENSKE DRAME

TEKMOVALNI PROGRAM

SPREMLJEVALNI PROGRAM

DODATNI PROGRAM

Prenesi datoteke


Iskalnik